Workshop Individueel Lotgenotencontact, start 18 april met thuisopdracht, 11 mei online bijeenkomst en 21 mei bijeenkomst op locatie

Gratis workshop Individueel Lotgenotencontact/ april-mei

De workshop is volgeboekt. Wilt u een plek op de wachtlijst voor deze workshop laat ons dat dan weten via de contactpagina van deze site. Klik hier voor de contactpagina. Tot uiterlijk 18 april kunnen opengevallen plaatsen aan mensen op de wachtlijst worden toegewezen. U krijgt dan bericht van ons met de vraag of u daarvan gebruik wilt maken.

Over de workshop

In de periode 18 april  – 21 mei geven we een workshop Individueel Lotgenotencontact. We kunnen weer op locatie aan de slag maar we hebben geleerd dat online werken ook voordelen heeft. Daarom is deze workshop een mix van zelfstudie, online contact en een bijeenkomst op locatie. Door de workshop krijgt u meer greep op het verloop van gesprekken die u voert. Dat kan behulpzaam zijn in uw privé situatie, als u lotgenoten spreekt en wanneer u als vrijwilliger gesprekken voert met fam/naasten die door alles wat ze meemaken even uit balans zijn, herkenning en erkenning zoeken.

De workshop is bedoeld voor ervaren familie/naasten van mensen met een psychiatrische aandoening in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Ypsilon Groningen en PLusMinus Groningen zijn initiatiefnemers van deze workshop waar leden en niet-leden aan kunnen deelnemen. De workshop wordt gratis aangeboden door PGO-support. Anneke Helder is de docent.

Het aanmelden gaat in twee stappen. Laat ons via de contactpagina van deze website weten dat u de workshop wilt volgen. Klik hier voor de contactpagina.  Wij sturen u dan een link waarmee u naar de aanmeldpagina van PGO-support kunt gaan. N.B.: Uw aanmelding is pas compleet als u de aanmelding bij PGO-support gedaan hebt. 

De workshop gaat door als er minimaal 6 deelnemers zijn. Het maximum aantal deelnemers is 8. De workshop begint met zelfstudie waar een online bijeenkomst op volgt en eindigt met een bijeenkomst in het Postmushuis, Hoge der A 26, in Groningen. Het Postmushuis is goed te bereiken met openbaar vervoer. Er zijn parkeergarages op 15 minuten loopafstand.

Het tijdpad van de workshop ziet er als volgt uit:

Tussen 18  april en 22 April ontvangt u opdracht 1, een week later opdracht 2 en tussen 4 mei en 11 mei opdracht 3. Het maken van de opdrachten kost een half uur per opdracht.

Woensdag 11 mei is er een online groeps bijeenkomst van 9.30 – 11.00 uur.Tussen 11 mei en 21 mei krijgt u opdracht 4. Ook voor die opdracht is de studietijd een half uur.

Zaterdag 21 mei is er een bijeenkomst op locatie, van 10.00-16.00 uur.

We houden in de workshop rekening met de dan geldende corona-regels. Kunnen we daar in de bijeenkomst op locatie niet aan voldoen dan wordt die bijeenkomst ook online.

Meer over de inhoud van de workshop

In de workshop komen onder andere onderstaande onderwerpen aan de orde:

 • verschillende gespreksvormen
 • omgaan met uiteenlopende hulpvragens
 • omgaan met emoties van de ander en van jezelf
 • herkennen en bewaken van de grenzen van de ander en jezelf
 • bewaken van je ervaringsdeskundigheid
 • de verschillende gespreksfasen
 • afronden van het gesprek
 • wat is ervaringsdeskundigheid (de mogelijkheden en grenzen)
 • Wat is de waarde van lotgenotencontact
 • hoe een goed gesprek is opgebouwd
 • hoe je het doel van de ander in je gesprek meeneemt
 • luisteren samenvatten en doorvragen: wat is het en hoe doe je dat