Familie/naasten, een bijzonder groep

Een bijzondere groep?

Als je naaste (kind, vader, moeder, broer, zus, partner) in een psychose raakt, staat ook jouw leven op z’n kop. Een psychose is ook voor de omgeving beangstigend. Je naaste lijkt niet meer je naaste, is moeilijk te benaderen, vertelt “vreemde” verhalen en kan agressief zijn naar zichzelf of zijn omgeving. Een psychose kan door een mix van oorzaken ontstaan: een biologische of psychiatrische aandoening, al dan niet in combinatie met drugs en/of alcohol.

Je eerste instinctieve reactie is dat je wilt zorgen voor je overduidelijk zieke naaste. Lastig is, dat mensen in een psychose dit vaak niet ervaren als ziek zijn. Ook lastig zijn de reacties van je eigen omgeving. Die kunnen variëren van “je moet hem gewoon eens wat harder aanpakken” tot “je moet hem loslaten”. Er is vaak weinig begrip voor jouw positie, dat je je naaste echt niet alleen kan laten en daarom wel eens een verjaardag mist. Daaroverheen komt nog het schuldgevoel en de schaamte waar velen van ons last van hebben en wat eenzaamheid tot gevolg kan hebben.

In Ypsilon ontmoeten we elkaar, zetten we ons samen in om de bijzondere situatie waarin we terecht gekomen zijn te kunnen hanteren en een bijdrage te leveren aan goede zorg voor onze familieleden met psychosegevoeligheid. Dat doen we onder andere in lotgenotengroepen in de regio en in bovenregionale lotgenotengroepen. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn brochures waarin u meer kunt lezen over leven met een psychosegevoelig familielid zoals: “Help, psychose in de familie”, “Ziek. Hoezo ziek?”,  “Leven met een suïcidale naaste” en “Nadenken over nalaten”. U kunt de brochures bestellen in de webshop van Ypsilon. Klik hier.

Naasten merken vaak het eerste dat iemand zich vreemd gedraagt, dat er iets niet klopt. Overweegt u om daarbij hulp te zoeken? Lees dan ook onze pagina “Crisis thuis?”. Klik hier om naar die pagina te gaan.

Ypsilon is een vereniging. U kunt er lid van worden. Al het werk voor Ypsilon Groningen (stad en provincie) wordt gedaan door vrijwilligers. U kunt er aan meedoen. Klik hier voor informatie over lid worden en vrijwilligerswerk.