Kennissessie over rouw en levend verlies

Kennissessie over rouw en levend verlies, 29 juni online van  19:30 – 21:00 uur

GRATIS

Wie bij rouw alleen denkt aan de dood, ziet een belangrijk aspect over het hoofd. Want ook in andere verliessituaties kun je rouwen. Wanneer je dierbare door een psychische aandoening bijvoorbeeld is aangewezen op langdurige zorg in een instelling, of last blijft houden van klachten die het ‘normale’ leven belemmeren, heeft hij een ander toekomstperspectief dan je dacht. Hoe ga je daarmee om?

Samen met de Vlaamse naastenvereniging Similes organiseert MIND Ypsilon een kennissessie over rouw en levend verlies. Een internationale primeur dus! De sessie is online voor iedereen bij te wonen en vindt plaats op donderdag 29 juni 2023 vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan gratis via deze link.

Ypsilon en Similes vonden niemand minder dan familie-ervaringsdeskundige Joris de Keukelaere en Manu Keirse bereid om hun kennis met ons te delen. Keirse is klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar verliesverwerking aan de KU Leuven. Hij wordt gezien als autoriteit in België en Nederland als het gaat om het omgaan met verlies. Zijn eerste boek, Helpen bij verlies en verdriet, werd een bestseller en inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 300.000 boeken van hem verkocht. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen.

Rouw gaat over liefde, weet Keirse. Veel mensen denken bij rouw aan afscheid nemen, maar eigenlijk gaat het meer om anders leren vasthouden. Zelf pleit hij ervoor om rouw en verlies al vanaf de kleuterschool op het lesprogramma te zetten. “We moeten er weer mee leren omgaan. Door er voor weg te lopen, ontzeggen we ons iets positiefs. Ik spreek ook liever over ‘rouwarbeid’ in plaats van over ‘rouwfasen’. Dat laatste is te passief, alsof je lijdzaam moet afwachten tot het verdriet overgaat.” Wat je zelf kunt doen en hoe je anderen kunt ondersteunen, dat zijn onderwerpen die in deze kennissessie aan bod zullen komen.