Najaarslezing

 Najaarslezingen. 

Voor 2021 is nog geen najaarslezing gepland.

***************************************************************

Eerdere najaarslezingen:

Op 3 oktober 2019 , van 13.30-16.00 uur organiseren we weer een Najaarslezing, met dit keer als spreker Andries Baart, gasthoogleraar bij de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht. De titel van zijn lezing is:  Zorgzame zorg, relationeel zorg geven in de psychiatrie. De lezing is toegankelijk voor leden van Ypsilon, belangstellende familie/naasten van mensen met een psychosegevoeligheid, professionals uit de GGZ en gemeenten.

De lezing was aanvankelijk gepland in het Humanistisch Centrum. Vanwege de grote belangstelling voor deze lezing hebben we een grotere zaal gehuurd die ook in het centrum van de stad ligt. Het adres is:

Het Kasteel, Melkweg 1, 9718 EP, Groningen.

De zaal is open vanaf 13.00 uur.

Voor parkeren kunt u naar de parkeergarage Westerhaven. Vandaar is het 4 minuten lopen naar het adres Melkweg 1. Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van dit adres.

Door deze “verhuizing” staat er nu niemand meer op de wachtlijst. Iedereen die daar op stond heeft daarvan bericht gehad.

De aanmelding is gesloten. 

Korte inhoud van de lezing:

We weten allang uit onderzoek dat de relatie tussen patiënt en hulpverlener van grote invloed is op het effect van een behandeling. Maar waar moet die relatie dan aan voldoen?

Andries Baart kiest in zijn presentiebenadering een heel eigen insteek om die relatie vorm te geven. Nabijheid en aandacht zijn daarin sleutelwoorden, evenals het serieus nemen van de ander, ook in zijn onbegrijpelijk gedrag. Hij zegt, hulpverlenen gaat over zorgzaamheid in de volle zin van het woord. Hulpverleners hebben daarvoor “scharrelruimte” nodig waarin ze kunnen handelen vanuit hun “professionele wijsheid”.

Baart legt in de lezing uit wat dit betekent voor de professionele hulpverlening en wat je hier als familie/naaste mee kunt.

********************

Meer lezen over de presentiebenadering van Andries Baart? Klik hier.

Nieuwsgierig naar een patiënt verhaal over Zorgzame zorg? Klik hier.