Naasten merken vaak als eerste dat iemand zich vreemd gedraagt, dat er iets niet klopt. Merkt u misschien dat een familielid/naaste:
- angstig en in de war is
- niet presteert zoals u gewend bent
- in zichzelf praat
- vertelt over complotten en daarin soms naasten betrekt
- zegt, de tv zendt berichten uit die speciaal voor mij bedoeld zijn
- vreemd loopt of zich vreemd beweegt
- zichzelf verwaarloost
- overdag in bed ligt en ‘s nachts rondspookt
- geen vriendschappen meer onderhoudt
- zegt, anderen trekken gedachten uit mijn hoofd, of doen ze er in
Dan merkt u misschien ook dat uw familielid niet zelf om hulp vraagt. Dat zal iemand anders moeten doen. U twijfelt of u hulp moet zoeken? Bedenk dan dat vroege behandeling van psychotische verschijnselen de beste kans geeft op herstel. Trek dus bij twijfel aan de bel. De huisarts van uw naaste kan een verwijzing naar de GGZ regelen. Weet u niet wie de huisarts is? Neem dan contact op met het WMO-team in de plaats/ wijk waar uw naaste woont en vraag wat zij voor u kunnen doen. Zij kunnen eventueel “Bemoeizorg” inschakelen. Heeft uw familielid al een behandelaar bij de GGZ? Neem dan rechtstreeks contact op met die behandelaar.
Is er sprake van zorgwekkend gedrag en komt u er niet uit met bovenstaande adviezen dan kunt u bellen met het Landelijk meldnummer zorgwekkend/ niet-acuut verward gedrag: 0800-1205
Als u 0800-1205 belt krijgt u geen persoon aan de telefoon. U wordt gevraagd de postcode op te geven van het gebied waarin de persoon waarover u een melding wilt doen verblijft. U wordt dan doorgeschakeld naar een nummer in die regio zodat zorgen over kwetsbare of verwarde personen gedeeld kunnen worden met zorgverleners in de buurt. Een melding over een persoon met verward gedrag kan het begin zijn van een hulptraject waar behoefte aan is. Kijk voor meer informatie op de website van dit meldnummer.
Is er sprake van een acute crisis bel dan 112.
Bij (dreigende) suicidaliteit bel het Landelijk nummer Zelfmoord Preventie: 113. Voor meer informatie klik hier
Zie ook het online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. HoudMoed.nl
Meer over suicidaliteit: Bekijk het Webinar Samenwerken met naasten bij suicidaliteit.
Jurgen Cornelis, psychiater en systeemtherapeut bij Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, Arkin, vertelt hoe je een goede samenwerking in de praktijk aanpakt. Klik hier om het webinar te bekijken.
U bent verdrietig dat uw naaste een (dreigende) crisis moet doormaken? Zoek ook steun voor uzelf. Vraag hier om bij uw huisarts of de praktijkondersteuner (POH GGZ) van uw huisarts. Wilt u hier eerst over praten met een familie/naaste die dit eerder heeft meegemaakt? Kom dan langs bij het Ypsilon Familiecentrum Psychose in Groningen (klik hier) of bel het “luisterend oor” (0643100208) van Ypsilon Groningen. U krijgt dan een ervaren vrijwilliger aan de telefoon.
Websites/ brochures over (voorkomen van) crisis:
De landelijke site van Ypsilon: De tool “Het is crisis thuis”.
De Ypsilon brochure “Leven met een suïcidale naaste”.
De website van de familievertrouwenspersonen. Zij zijn ook volgens de wet uw ondersteuners in crisissituaties die onder de WVGGZ vallen. Klik hier.
Ook op de website van de familievertrouwenspersonen vindt u de brochure Wet Verplichte GGZ. behalve in het Nederlands ook in het Engels, Arabisch en Pools. Klik hier.
Over hulpkaart en crisiskaart: Klik hier.
Informatie, melding en ondersteuning per gemeente.
U kunt ook rechtstreeks bellen met uw gemeente. Niet alle gemeenten hebben een eigen meldnummer. Staat uw gemeente hier niet bij bel dan het landelijk meldnummer zorgwekkend / niet-acuut verward gedrag: 0800-1205 (zie ook hoger op deze pagina).
Groningen. Klik hier
Het Hoge Land, Klik hier
Oldambt,Klik hier
Stadskanaal, Klik hier
Westerkwartier, Klik hier
Westerwolde, Klik hier
Midden-Groningen, Klik hier
Veendam, Klik hier
*************