Crisis thuis?

 

Heeft u een familielid of naaste die in een crisis is of dreigt te raken kijk dan op de onderstaande websites voor informatie over de werking van de wet en instanties die u de weg kunnen wijzen in situaties die onder die wet vallen. In het webinar Samenwerken met naasten bij suicidaliteit hoort u hoe in crisissituaties de samenwerking met naasten kan en behoort te verlopen. Wat daar wordt gezegd beperkt zich niet tot situaties waarin van suicidaliteit sprake is.

U kunt ook langs komen bij ons Infocentrum waar u uw ervaringen kunt delen met andere familie/naasten. Klik hier voor meer over ons Infocentrum Psychose.

websites over (voorkomen van) crisis:

De landelijke site van Ypsilon: Het is crisis thuis. Klik hier.

De website van de familievertrouwenspersonen. Zij zijn ook volgens de wet uw ondersteuners in crisissituaties die onder de WVGGZ vallen. Klik hier.

Over hulpkaart en crisiskaart: klik hier.

Webinar Samenwerken met naasten bij suicidaliteit.

Jurgen Cornelis, psychiater en systeemtherapeut bij Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, Arkin, vertelt hoe je een goede samenwerking in de praktijk aanpakt. Klik hier om het webinar te bekijken.

Nieuw sinds oktober 2020: landelijk meldnummer niet-acuut verward gedrag

Na lang lobbyen van MINDYpsilon is nu voor niet-acute meldingen het telefoonnummer 0800-1205 beschikbaar gekomen. Voor acute meldingen blijft het nummer 112 beschikbaar.

Als u 0800-1205 belt krijgt u geen persoon aan de telefoon. U wordt gevraagd de postcode op te geven van het gebied waarin de persoon waarover u een melding wilt doen verblijft. U wordt dan doorgeschakeld naar een nummer in die regio zodat zorgen over kwetsbare of verwarde personen gedeeld kunnen worden met zorgverleners in de buurt. Een melding over een persoon met verward gedrag kan het begin zijn van een hulptraject waar behoefte aan is.

Informatie, melding en ondersteuning per gemeente.

U kunt ook rechtstreeks bellen met uw gemeente. Niet alle gemeenten hebben een eigen meldnummer.

Groningen. Klik hier

Het Hoge Land, Klik hier

Oldambt,Klik hier

Stadskanaal, Klik hier

Westerkwartier, Klik hier

Westerwolde, Klik hier

 

*************