Ypsilon Familiecentrum Psychose Groningen

(Digitaal) Ypsilon Familiecentrum Psychose 2023

U vindt het Familiecentrum Psychose in het Postmushuis op het adres Hoge der A 26 in Groningen. U kunt daar elke derde woensdag van de maand langs komen voor een persoonlijk gesprek of informatie tussen 13.30 – 15.30 uur. Wilt u liever een digitaal gesprek dan kan dat ook. In beide gevallen is aanmelden vereist.

Zie de berichtgeving over persoonlijke gesprekken voor de volgende data, u kunt zich daar ook aanmelden.

Schikken die data u niet  bel dan ons Luisterend Oor: 0643100208. Aanmelden voor het Familiecentrum kan  via onze contactpagina . U krijgt dan van ons per email bericht over het tijdstip waarop u langs kunt komen/ we een online gesprek met u kunnen hebben.  Voor een online gesprek  krijgt u een link waarmee u op de afgesproken datum/ tijdstip kunt inloggen plus een korte beschrijving hoe het inloggen werkt. U krijgt dan een gesprek met 2 van onze vrijwilligers.

Het Familiecentrum is er voor Familie/naasten van iemand met een kwetsbaarheid voor psychose.

Een van uw familieleden gedraagt zich niet zoals u gewend bent en vindt zelf dat er niets aan de hand is. U vermoedt dat er (opnieuw) sprake is van een psychose. Dan heeft uw familielid hulp nodig. Maar misschien geldt dat ook voor u. Als een familielid een psychose heeft kan dat u en uw gezin uit balans brengen. U praat er misschien over met familie of vrienden maar merkt dat ze niet echt begrijpen waarover u zich zorgen maakt. Toch kan een gesprek helpend zijn. 

Bij het Familiecentrum Psychose werken familieleden van mensen met een psychose. Zij zetten hun ervaring in om naar u te luisteren en u op weg te helpen om met uw situatie om te gaan. U bent daar welkom voor een persoonlijk gesprek, ook als u geen lid bent van Ypsilon. Op de openingstijden zijn 2 tot 4 ervaren familie/naasten aanwezig. U kunt bij hen aan tafel aanschuiven of met een van hen apart een gesprek voeren. Dat kan ook een gesprek zijn over praktische zaken waar u tegen aan loopt.

U bent ook welkom als u geen behoefte hebt aan een gesprek. U kunt dan ons voorlichtingsmateriaal bekijken, meenemen of kopen en u kunt materiaal lenen uit onze bibliotheek. Koffie en thee staan klaar.

Het Familiecentrum Psychose is er ook voor iedereen die om andere reden b.v. vanuit opleiding of beroep informatie zoekt over psychose en of de vereniging Ypsilon.

Zoekt u informatie vanwege uw studie of beroep, stuur ons dan via het contactformulier uw vraag zodat we kunnen kijken of we een afspraak met u kunnen maken voor een bezoekje aan ons Infocentrum.

 

 

We geven ook voorlichting op locatie, bijvoorbeeld bij opleidingen of organisaties die zich bezighouden met zorg/ ondersteuning van mensen met een psychiatrische achtergrond.Wilt U hierover meer informatie, gebruik dan het contactformulier.

Het Familiecentrum is gevestigd in het Postmushuis aan de Hoge der A 26 in Groningen. De Hoge der A ligt in het centrum van de stad. Het pand is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Er is beperkte parkeermogelijkheid. Parkeergarages zijn op ongeveer 7 minuten lopen afstand. Zie de situatieschets.


 

 

 

 

 

 

locatie Groningen – Familie centrum Hoge Der A Groningen

 

——– Leven met psychosegevoeligheid ——-

Marlieke de Jonge, stafmedewerker Empowerment bij Lentis, schreef een boekje met tips en ervaringen van en voor mensen die leven met psychosegevoeligheid. Het boekje gaat over de kunst om handig te leven met psychosegevoeligheid. Het is 100% gebaseerd op ervaringskennis. Lees hier meer over het boekje.

——– Beschermingsbewind ——-

Als het omgaan met geld moeilijk gaat is het fijn als er een vertrouwd adres is waar die taak (tijdelijk) overgenomen kan worden. Stichting Nieuw Nabuurschap, ontstaan als ouderinitiatief, is zo’n adres. U kunt er terecht voor vrijwillig budgetbeheer en voor beschermingsbewind. Lees hier meer over het aanbod van deze stichting.

——– Samen Minder Suïcide ——-

“Samen Minder Suïcide” wil suïcidepreventie een stap verder brengen. Op initiatief van dit platform verscheen de  “Adviesnota Ervaringsdeskundigheid bij suïcidaliteit”. In deze nota ook aandacht voor het perspectief van naasten met ervaringskennis met suïcide pogingen, suïcidale gedachten en suïcide van hun dierbare. Uit de nota:  ” Voor naasten is het helpend te praten met een ervaringsdeskundige die hun ontwrichting, worsteling, verdriet en emoties herkent.” ” De naaste-ervaringsdeskundige is present, luistert en legt verbinding met de naaste of de nabestaande, ondersteunt het herstelproces, zonder aan de (levende) rouw voorbij te gaan.”    Klik hier voor meer over deze adviesnota.

——— Humor helpt ——-

Marjolijn van Kooten brengt met haar Psychiatrisch Cabaret een taboe doorbrekende voorstelling: Hoe vind je het zelf gaan? Ze wisselt geestige conferences af met mooie kleine liedjes.  Uit de Volkskrant: “ Dit is een heerlijke avond zwarte humor om van te smullen. Je knapt er echt van op. “ Op 20 september speelt Marjolijn in Groningen. Ga voor meer informatie en speeldata naar haar website.

——— Minder Slikken ——-

Behalve kwetsbaar is iedereen ook psychisch weerbaar en kan ieder in meer of mindere mate weer grip krijgen op zijn leven. Dat schrijft Remke van Staveren, psychiater en oud-huisarts in haar boek “Minder slikken, veel minder”. Haar insteek: “Slik zo min mogelijk, maar wel zoveel als nodig is. Bedenk dat er risico’s kleven aan psychofarmaca maar bedenk ook dat er risico’s zitten aan de psychische klachten zelf.” Ze legt in heldere taal uit waarom minder slikken van medicijnen meestal beter is en wat er allemaal bij komt kijken, want als je wilt afbouwen heb je kennis nodig over wanneer dat kan, hoe dat het beste kan, hoe dat veilig kan. Ze richt zich op de patiënt: “Bouw nooit af zonder professionele begeleiding, stop nooit in één keer, zorg voor een signaleringsplan waarin staat waaraan jij, je naasten en je behandelaar kunnen herkennen dat een terugval dreigt en wat ieder kan doen om die terugval te keren.” Ze doet er een voorbeeld van een signaleringsplan bij.  Afbouwen doe je dus samen met je behandelaar en je naasten. Daarom is dit boek, dat in het hoofdstuk “middel voor middel” een aparte paragraaf wijdt aan antipsychotica, ook een must voor behandelaren en naasten. Voor aanvullende informatie over afbouwen van antipsychotica verwijst ze naar de afbouwgids van de HAMLETT-studie van UMC Utrecht.

In de slotparagraaf van haar boek zegt Remke van Staveren: “Soms lukt het afbouwen niet, of wel, maar tot op zekere hoogte. Vergeet dan niet dat je nooit moet afbouwen om het afbouwen zelf, maar dat het doel meer kwaliteit van leven is. Misschien waren er bijzondere omstandigheden waardoor je het afbouwen even niet kon opbrengen. Dat is niet erg. Wie weet lukt het een volgende keer wel. En als het niet lukt dan is dat toch ook prima?”

——— Schizofrenie en Gender ——-

Komt schizofrenie vaker voor bij mannen? Shiral Gangadin en Aranka Ballering kijken naar cijfers over de eerste diagnose schizofrenie bij mannen en vrouwen. Klik hier voor een link naar de nieuwsbrief van NEMO Kennislink voor hun artikel.

——— Vrouwen in de overgang en antipsychotica ——-

Shiral Gangadin en Bodyl Brand bekeken data uit Finland en stellen op grond daarvan vast dat vrouwen met schizofrenie na de overgang een groter risico lopen op een nieuwe psychose. Antipsychotica bleken  na de overgang (45 jaar en ouder) minder effectief in het voorkomen van nieuwe psychoses. Klik hier voor een link naar de nieuwsbrief van NEMO Kennislink voor hun artikel.

 

***************************************************************************************************************************

Familie/naasten van mensen met  psychosegevoeligheid

Familie en naastbetrokkenen van mensen met een psychosegevoeligheid vormen een bijzondere groep mantelzorgers. Een groep die er baat bij heeft elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen te delen. Ook een groep die vaak onzichtbaar is voor gemeenten en andere organisaties. Aan beide zaken wil Ypsilon Groningen iets doen.

Om kennis te maken:

Familie/naasten, een bijzondere groep mantelzorgers

Tijdschrift Ypsilon Nieuws (YN)

 

Ypsilon is een vereniging. U kunt er lid van worden. Al het werk voor Ypsilon Groningen (stad en provincie) wordt gedaan door vrijwilligers. U kunt er aan meedoen. Klik hier voor informatie over lid worden en vrijwilligerswerk.

Wilt u meer lezen over psychose in de familie? Ypsilon heeft brochures waarin veel belangrijke informatie staat, zoals  “Help! Psychose in de familie”. ” Ziek? Hoezo Ziek?” , “Nadenken over nalaten”, “Dubbele diagnose” en ” Leven met een suïcidale naaste” . U kunt ze downloaden of bestellen in de Ypsilon webshop. Klik hier.

Kent u iemand uit het Arabisch taalgebied die een naaste heeft met psychosegevoeligheid en het nog lastig vindt om Nederlands te lezen? Misschien kunt u helpen door te wijzen op de arabische versie  van de brochure Help!  Psychose in de familie. Ook deze brochure kunt u downloaden of kopen in de Ypsilon webshop. Klik hier.